izbornik - gorski kotar 2
Apartman - Kuća za odmor Begovo Razdolje
Google
Mjesta za izlet u Gorskom kotaru Skijanje u Gorskom kotaru Goranski izbor - oglasnik gospodarske ponude Gorskog kotara Ugostiteljska ponuda Gorskog kotara Ponuda nekretnina U Gorskom kotaru Gospodarska ponuda Gorskog kotara
Izlet kroz Gorski kotar
Udobno se smjestite pored računala i odaberite mjesto sa gornjeg popisa te virtualno posjetite savršen kutak za svoj slijedeći odmor u prirodi....

Gastro doživljaj
Gastro programi
Recepti Hotela Jastreb
Begovo Razdolje


Gurmanska salata od divljači


sastojci:
grah konzervirani 100 g
kiseli krastavci 80 g
crveni luk 30 g
divljač b.k. 100 g
zelena salata 60 g
suncokretovo ulje 0,01 l
vinski ocat 0,02 l
sol, papar po potrebi
peršin kosani 3 g
rajčica 20 g
lovorov list 1 g
ružmarin 1 g
Prigotavljanje:
Kisele krastavce narežemo na kockice kao za francusku salatu, a na isti način narežemo i divljač koju smo kuhali u slanoj vodi uz dodatak lovorovog lista i ružmarina. Dodamo kuhani grah, kosani crveni luk, peršinov list te mariniramo s uljem, octom, soli i paprom. Gotovu salatu složimo na sredinu tanjura. Oko salate složimo gnijezdo od zelene salate rezane na rezance te dekoriramo kockicama rajčice.
Dimljena pastrva u umaku od hrena

sastojci:
dimljena pastrva file 60 g
hren 15 g
majoneza 30 g
vrhnje za šlag 0,03 l
sol po potrebi
zelena salata 30 g
rajčica 100 g
kavijar od pastrve 6 g
peršin kosani 2 g

Prigotavljanje:
Pomiješamo hren, majonezu i vrhnje. Složimo kao podlogu fileu dimljene pastrve, posipamo file kavijarom, kosanim peršinom te cijeli tanjur dekoriramo ružom od rajčice na gnijezdu od zelene salate te kockicama rajčice.

Google

Gastro doživljaj

Lagane šetnje šumom, od stabla do stabla, od grma do grma, uživanje u prirodi i podneblju, udisanje čistog i mirisnog zraka, pažljivo promatranje drveća i tla, osnova su svakog gljivarenja. A tih osnova Gorski kotar je prepun, baš kao što je i bogat i gljivama. Klima, vegetacija, šume i livade, reljef i tlo gotovo da su ovdje idealni ra rast gljiva. Neke su favorizirane zbog okusa, kvalitete, veličine i rasprostranjenosti, a bere ih se tridesetak vrsta. Posebno se cijeni smrčak ili marohlin, zatim kasnojesenski vrganj, pa lisičice, rujnice, prosenjaci, sunčanice... Gljive se pohaju ili peku, od njih se spravljaju gulaši, dodaju se drugim jelima da im obogate punoću i aromu.
Kao i šumama, Gorski kotar obiluje i vodom. Brojni su potoci, brzaci, rijeke i jezera, kaskade i vodopadi. Voda je bistra, čista i pitka. Idealno mjesto za pastrvu, klena, lipljana i mrenu. Jurcaju uzvodno i nizvodno,nadmečući se s riječnim brzacima i obrušavajući se vodopadima. Na izvoru Kupe društvo im čine riječni rakovi koje tamo nazivaju "frile". U jezerima plivaju amuri, klenovi, šarani i štuke. Po lokvama i barama skaču i krekeću žabe. Brojni su ulovljeni primjerci pastrva dosezali preko metra. Objašnjava se to dobrom ishranom, pogodnim uvjetima i malim izlovom. Pa ipak, ribe su često na tanjurima Gorana i njihovih gostiju. Pripremaju se na klasične načine, ovisno o vrsti, kvaliteti i veličini. Najčešće se prže, ali i kuhaju, peku na žaru, a priprema se i gusta riblja juha. Žablji su kraci zbog svog izvanrednog ukusa i dalje delicija koja se sprema u Gorskom kotaru.
Goranski su se lovci oduvijek dobro brinuli za svoje obitelji, ali i goste namjernike. Ne samo što su lovili, već su često i sami vještim kuharskim umijećem dogotavljali svoj ulov. Specijalitet - puhovi, završavali su natavi prženi ili pak pečeni na ražnjiću s prilogom og goranskog krumpira i salatom od kupusa. Iz goranskih kuhinja često mirišu i mnoga druga jela od divljači. Peče se zec ili srneći but, ponekad plećka divlje svinje ili medvjeđi odrezak. Sa srnetinom i veprovinom često se pripremaju gulaši i serviraju s njokima i brusnicama. Poseban se tretman poklanja pripremi medvjeđih šapa kao rijetke i vrhunske delicije. I predjela goranskih objeda sadrže "zov divljine". Kako bi se lakše dočekalo glavno jelo, čestose služi jelenji, veprov ili medvjeđi pršut te aromatičnesalame pripravljene od mesa divljači. Kad uz to goranske domačice posluže još topli goranski kruh ili pogaču, do glavnog jela možda i ne stignete.
Kako se to ipak ne bi dogodilo, pri ruci i ustima obavezno se mora naći domaća rakija od jabuka ili krušaka, ili ona ponajbolja, od borovnice - brinjevac. Domaćice Vas još nerijetko mogu iznenaditi još i pečenim kobasicama, češnjovkama ili krvavicama s prilogom od kiselog kupusa i kuhanog krumpira.
U vrijeme Uskrsa u Gorskom kotaru obavezno se pripravlja jedinstveni specijalitet - kuhani svinjski želudac, punjen nadjevom od kruha (bez korice), jaja, šunke, suhe slanine, luka, peršina, aromatičnim začinima te tajnama pojedinih domačica. Izdužen, u obliku deblje kobasice, reže se na ploške i nudi s mladim lukom i šunkom. Uz tako pripremljen želudac pije se vino, ili još bolje neka od domaćih rakija.
Ujesen, u Gorskom kotaru caruje dizano tijesto. Goranske ga domaćicenazivaju povatica, a u njoj je skriven nadjev od sira, jabuka ili pak oraha. Budući da je mnogo namirnica, česte su i slastice sa šumskim voćem ili pak voćne salate i kupovi od šumskih jagoda, borovnica, malina, kupina, brusnica...
 
| www.gorskikotar.com | sva prava pridržana |
| design by XAR |